flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Урочистості присвячені Дню створення апеляційних господарських судів України

11 липня 2014, 16:50
11 липня 2001 року на виконання законів «малої судової реформи» Президентом України підписується Указ “Про утворення апеляційних господарських судів та затвердження мережі господарських судів України». І вже у серпні – одним з перших в Україні – розпочав роботу Харківський апеляційний господарський суд, юрисдикцію якого було поширено на Харківську, Сумську та Полтавську області.
Тринадцять років тому Харківський апеляційний господарський суд став на шлях утвердження правосуддя, законності та справедливості в нашій державі. Сьогодні він перетворився в справжній Палац Правосуддя та здобув високу оцінку і визнання з боку держави.
Вже багато років Харківський апеляційний господарський суд будує свою діяльність з урахуванням кращого європейського та світового досвіду організації роботи судових органів.
Щороку в Харківському апеляційному господарському судді розглядається значна кількість справ, серед яких: спори з власності, питання про банкрутство, міжнародно-економічні відносини, екологічні спори та інше.
Суддівський корпус суду налічує 39 кваліфікованих фахівців, які мають високий рівень професійних знань, значний стаж роботи у сфері права і характеризуються відповідальністю та наполегливістю. У своєму професійному зростанні вони пройшли чимало сходинок, перш ніж здійснювати правосуддя в господарському судочинстві. Працюючи на різних підприємствах, в правоохоронних органах, займаючись адвокатською діяльністю, вони набули багатогранного досвіду, який потім використовували при здійсненні своїх обов’язків.
За багаторічну плідну працю судді Харківського апеляційного господарського суду – В.І. Кухар, Л.П. Горбачова, В.В. Афанасьєв, В.І. Потапенко, а також судді, які знаходяться у відставці Л.М. Бабакова та Л.В. Слюсарева Л.В., були удостоєнні почесного звання «Заслужений юрист України».
Окрім цього, голова суду П.В. Тихий, заступник голови суду О.О. Крестьянінов, судді – В.І. Кухар, В.В. Афанасьєв, В.І. Пушай, Л.М. Здоровко, М.І. Черленяк, В.І. Сіверін та керівник апарату суду О.П. Ковальова мають наукові ступені кандидата юридичних наук.
Значну увагу в суді приділяють питанням науки: здійснюються публікації статей, надаються відгуки на дисертації, береться активна участь в «круглих столах», науково-практичних конференціях, семінарах на яких обговорюють актуальні проблеми застосування господарського судочинства та шляхи реформування судової системи тощо.
Здійснення правосуддя в господарських правовідносинах потребує створення складної структурної системи в якій повинні працювати високопрофесійні спеціалісти. У зв’язку з необхідністю належного функціонування Харківського апеляційного господарського суду було створено апарат суду, що складається з окремих структурних підрозділів. На кожен відділ суду покладено виконання значної кількості обов’язків: складання звітів, узагальнення практики застосування норм законодавства, створення належного технічного обслуговування, фінансова діяльність тощо. Вивчаючи світовий досвід та втілюючи найкраще в нашому суді, ми отримали довершену систему в якій працюють справжні професіонали у своїй галузі.
         Харківський апеляційний господарський суд значну увагу приділяє підвищенню рівня кваліфікації суддів та працівників апарату суду. Щомісячно на базі суду проводяться заняття в системі вдосконалення професійної підготовки для суддів і працівників апарату місцевих господарських суддів Харківської, Полтавської та Сумської області. До участі в заняттях запрошуються фахівці Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», судді апеляційного та місцевих господарських судів. Теми занять розробляються та узгоджуються кожного року суддями Харківського апеляційного округу.
Відповідальна та плідна праця суддів та працівників апарату суду неодноразово була відзначена почесними званнями, знаками, подяками та іншими нагородами різних установ.
На даний момент колектив суду спрямовує свою діяльність лише заради однієї спільної мети – відправлення правосуддя в Харківському апеляційному господарському суді на високому професійному рівні.
Сьогодні в конференц-залі суду відбулись урочисті збори з нагоди святкування 13-тої річниці створення Харківського апеляційного господарського суду України. 
На збори були запрошенні почесні гості: ректор НУ «Юридична академія ім.. Ярослава Мудрого» В.Я.Тацій, прокурор Харківської області В.Л. Синчук, заступник Харківського міського голови з питань правового забезпечення М.В. Стоматіна, заступник голови Харківської обласної державної адміністрації Ю.В. Георгієвський, депутат Харківської обласної ради, перший голова Харківського апеляційного господарського суду М.І. Тітов, голова апеляційного суду Харківської області А.І. Колтунова, заступник голови господарського суду Харківської області П.В. Хотенець, начальник управління Служби безпеки України в Харківській області О.В. Пивовар, директор Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз імені заслуженого проф. М.С. Бокаріуса А.І. Лозовий.
Для відкриття урочистих зборів з промовою вийшов голова суду П.В. Тихий. З привітаннями виступили запрошенні почесні гості, звернули увагу на важливому значенні існування апеляційних господарських судів, побажали успіхів, творчого натхнення та наснаги в здійсненні величної цілі – здійснення правосуддя.
Відповідальні та наполегливі працівники суду за кропітку роботу були нагородженні почесними грамотами та подяками від Харківської обласної державної адміністрації, Харківської міської ради, Союзу юристів України, керівника апарату Харківського апеляційного господарського суду.