flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Зустріч голів Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Державної судової адміністрації України з суддями східного регіону України

28 вересня 2018, 14:37

         26 вересня 2018 року в Харківському апеляційному господарському суді відбулася зустріч голів Верховного Суду, Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Державної судової адміністрації України з суддями східного регіону всіх судових юрисдикцій.

         Захід урочисто відкрила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська, яка привітала всіх присутніх та зазначила, що ця зустріч організована з метою розгляду нагальних питань упровадження поточного етапу судової реформи, зокрема, пов’язаних з ліквідацією судів, переведенням суддів, кваліфікаційним оцінюванням.

 

       З презентацією щодо поточного стану впровадження судової реформи виступив голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк, який поінформував про процес оптимізації судів в рамках судової реформи та готовність судів до ліквідаційного процесу.

     За словами очільника Державної судової адміністрації України, після підписання Президентом України указів про переведення суддів, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, та оприлюднення указів на офіційному веб-сайті Адміністрації Президента України, розпочнеться активна фаза відрахування суддів зі штатів судів та зарахування їх до штатів новоутворених судів. Збори суддів новоутвореного суду повинні обрати голову суду та визначити дату початку процесуальної діяльності новоутвореного суду. Головою суду буде опубліковано відповідне оголошення про початок роботи нового суду в газеті «Голос України».

       Також, Зеновій Холоднюк більш детально зупинився на фінансуванні судів України в 2016-2019 роках і відзначив позитивну тенденцію щодо підвищення видатків на функціонування судової системи у 2018 році та висловив сподівання на продовження такої тенденції в 2019 році.

         Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков обговорив з суддями проблеми кваліфікаційного оцінювання суддів України. При цьому, наголосив увагу на тому, що сьогодні Вища кваліфікаційна комісія суддів України працює в декількох напрямках, зокрема: проведення кваліфікаційного оцінювання суддів і конкурсів на зайняття вакантних посад суддів Верховного Суду, Вищого антикорупційного суду, Вищого суду з інтелектуальної власності та інших судів України.

       На питаннях переведення суддів, суддівської винагороди та створення служби судової охорони зупинився голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк, який висловив занепокоєння відносно видатків на виплату суддівської винагороди, передбачених проектом Держбюджету на 2019 рік, та зазначив про неможливість обмеження виплат суддям, які пройшли кваліфікаційне оцінювання, суддівської винагороди, яка передбачена Законом України «Про судоустрій та статус суддів», оскільки таке обмеження підриває саму ідею судової реформи.

       При цьому, Ігор Бенедисюк розповів про проблеми створення служби судової охорони, адже на сьогодні не існує механізму призначення кандидатів на вакантні посади та наголосив на тому, що така служба є новим правоохоронним органом, який потрібно сформувати на належному рівні аби він захищав не лише суди, а й суддів, як того передбачає європейський досвід.

        В заході прийняли участь також судді Великої палати Верховного Суду Лариса Рогач, Всеволод Князєв, Леонід Лобойко, які висвітлили судову практику Верховного Суду та проблемні питання, пов’язані з розглядом справ різних категорій.

        Окрім цього, Валентина Данішевська висловила сподівання щодо успішного завершення судової реформи та звернула увагу суддів на необхідності зміни форми та змістовного наповнення судового рішення, в якому слід зазначати про сприйняття або несприйняття кожного аргументу сторони, а за змістом таке рішення має бути зрозумілим та доступним для всіх громадян.

      Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та секретар палати, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Володимир Погребняк також окремо провели зустріч з суддями господарських судів, які спеціалізуються на розгляді справ про банкрутство, та обговорили проблемні питання, що виникають у судовій практиці.