flag Судова влада України

В ході реформування судової системи цей суд припинив роботу

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підсумки здійснення узагальнення практики вирішення спорів, пов'язаних із застосуванням ЗУ "Про аграрні розписки"

12 березня 2014, 17:36

Інформація надається на підставі  здійсненого узагальнення практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про аграрні розписки» та інших законодавчих актів, які регулюють правовідносини, що виникають в діяльності виробників сільськогосподарської продукції.

За результатами проведеного узагальнення встановлено, що спори зазначеної категорії  найчастіше виникали при виконанні договорів поставки, фінансового лізингу, купівлі-продажу або заготівлі сільськогосподарської продукції, засобів захисту рослин, мінеральних добрив та інші. Крім того, предметом розгляду зазначених майнових спорів були вимоги про стягнення шкоди або збитків, що спричинені самовільним зайняттям земельної ділянки, проведеними авіахімроботами, незаконним збором посівів, задискуванням земельних ділянок тощо.

          Предметом спору у справах були вимоги,  пов’язані із :

- стягненням заборгованості за договором про надання  фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству  та договорами фінансового лізингу;

- стягненням нарахувань за невиконання форвардного біржового контракту на закупівлю аграрним фондом зерна;

- стягненням простроченої заборгованості перед бюджетом, наданої за договором про надання фінансової підтримки (допомоги) фермерському господарству;

- визнанням права володіння та користування земельними ділянками на умовах договорів оренди. 

Актуальність вказаних спорів полягає у тому, що невиконання фермерським господарством зобов‘язань за договором фінансової підтримки спричиняє невиконання доходної частини Державного бюджету України, що в свою чергу позбавляє можливості користуватися державною підтримкою іншим фермерським господарствам. У зв‘язку з цим ставиться під загрозу реалізація державної політики щодо підтримки фермерських господарств, а це завдає шкоди Українському державному фонду підтримки фермерських господарств і державі .

          При вирішенні спорів у справах за участю виробників сільськогосподарської продукції суди застосовували норми Цивільного, Господарського, Земельного кодексів України; Закони України «Про фермерське господарство», «Про державний контроль за використанням та охороною земель», «Про місцеве самоврядування», «Про оренду землі», «Про землеустрій», «Про товарну біржу»,   «Про державну підтримку сільського господарства України».

         Норми Закону України «Про аграрні розписки» від 06.11.2012 р. суди не застосовували. Зазначений Закон набрав чинності 19.03.2013 року.